Sociālo tīklu lietotāji spriež, kam ziņot, ja uz sniegota lauka manīti stārķi, kas kopā ar pārējiem nav aizlidojuši uz siltajām zemēm. Ja putns izskatās vesels un vienkārši stāv, jāļauj dabai pašregulēties. Turpretim, ja stārķis ir ievainots, jāziņo pašvaldībai, skaidro Latvijas Ornitoloģijas biedrībā. Pagaidām Latvijā stārķu ir daudz, bet lauksaimniecībā izmantojamo ķimikāliju dēļ nākotnē mēs varam zaudēt skaisto putnu, uzskata ornitologs Māris Strazds.

Iemesli, kāpēc putns nav aizlidojis, var būt visdažādākie: slims, jauns un nevarīgs, apmaldījies, nokavējis aizlidošanu kopā ar pārējiem. «Ja putns nav ievainots, jāļauj dabai darīt savu.

Nav teikts, ka putns noteikti aizies bojā. Ja ziema ir silta un ir pārtika, stārķis var izdzīvot.

Savukārt, ja stārķim nav ko ēst, tas aiziet bojā un kļūst par barību citām radībām,» stāsta biedrībā. Ja putns ir ievainots, tas jānodod pašvaldības rokās, kas sazināsies ar veterinārārstiem.

«Iet bojā arī mazie putni, bet par tiem neviens neliekas zinis. Stārķis ir liels – visi to redz, tāpēc uztraucas,» saka Māris Strazds. Viņš ir pārliecināts, ka pārskatāmā nākotnē stārķu skaits būtiski samazināsies un tas būs saistīts ar raundapa un citu ķimikāliju izmantošanu lauksaimniecībā.

Raundaps iznīdē ne vien nezāles, bet arī, piemēram, kurkuļus, kas ir baltā stārķa barības avots.

Pieaugušie stārķi tukšu vēderu tāpēc nepaliek. Tie noplicina apkārtni, barojoties ar kurmjiem, zaķēniem – visu, ko atrod uz lauka. Stārķi var sasniegt pat 30 gadu vecumu, tāpēc rodas iespaids, ka stārķu ir daudz, stāsta ornitologs.

Tomēr uztraukumam ir pamats: daudziem stārķu pāriem nav pēcnācēju.

Stārķi vienkārši nevairojas, jo barības bāze nav pietiekama.

Stārķu blīvums liecina par vides veselību un daudzveidību. Vietās, kur vide ir noplicināta, baltie stārķi kā ligzdotāji ir daļēji vai pilnīgi izzuduši. Baltais stārķis ziemu galvenokārt pavada Āfrikas tropos, bet migrē līdz Dienvidāfrikai un Indijai. Baltie stārķi Latvijā ienāca nesen – ap 18. gadsimtu, kad, izcērtot mežus, radās vietas ligzdošanai. Kopš 19. gadsimta vidus stārķi ligzdo visā Latvijā. Baltais stārķis ir Lietuvas nacionālais putns.

11 Foto
Stārķi pulcējas, lai dotos uz dienvidiem