Starptautiska zinātnieku grupa atklājusi jaunu iemeslu, kāpēc vārāmo sāli nevajadzētu lietot pārāk lielos daudzumos, proti, sāls var izmainīt zarnu mikrofloru, pakļaujot cilvēka organismu dažādu slimību riskam.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature», rakstīts, ka biologi pie šāda atzinuma nonākuši pēc tam, kad tika veikta laboratorijas peļu izkārnījumu analīze. Peles bija sadalītas divās grupās – vienas grupas pārstāvjiem tika dota pārtika ar augstu sāls saturu, bet otrās grupas pārstāvjiem ar zemu sāls saturu.

Eksperimenta rezultāti parādīja, ka pēc divām nedēļām kontrolētās diētas to peļu izkārnījumos, kuras uzņēma paaugstinātu sāls daudzumu, vērtīgo baktēriju daudzums zarnās ievērojami samazinājās.

Pētnieki izanalizēja to mikroorganismu gēnus, kas tika pakļauti paaugstinātam sāls daudzumam. Rezultātā atklājās, ka sāls visgraujošāk iedarbojas uz baktēriju «Lactobacillus murinus», kas ir svarīga, lai aizkavētu saslimšanu ar smadzeņu iekaisumu un augstu asinsspiedienu.