Taizemiešu virtuve jeb Thai ēdieni nu jau kādu laiku ir iecienīti arī Latvijā, arvien vairāk cilvēku sāk interesēties un iepazīt šo garšām pilno Āzijas pasauli. Šie ēdieni var būt gan ļoti vienkārši pagatavojami, izceļot aromātiskās sastāvdaļas un asumu, gan arī ļoti sarežģīti, atvēlot uzmanību detaļām – tekstūrai, krāsai, garšai, izskatam un pat smaržai, šādi nonākot līdz sabalansētam un harmoniskam ēdienam.

Thai virtuvei ir raksturīgi dažādi ēdieni, sākot no neskaitāmu veidu rīsiem, kas tiek papildināti ar ceptu gaļu, jūras veltēm, dārzeņiem, karijiem līdz pat fritētiem un mērcē pagatavotiem tārpiem un kukaiņiem. Tā kā taizemieši ir veselīga uztura piekritēji, tad bieži vien par pamatu cepšanai tiek izmantota rapšu eļļa - savu labo īpašību dēļ – tā satur Omega – 3 un Omega – 6 taukskābes, kas padara to par veselīgāko cepamo eļļu, tā satur tikai 7 % piesātināto tauku, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni, tā ir bagāta ar vitamīniem E un K, samazina ādas novecošanas pazīmes, sejas krunciņas un ādas pigmentus. Svarīgi, ka rapšu eļļai nav izteiktas garšas vai aromāta, kas ļauj izcelt pašu produktu garšas.

Lai arī Thai ēdieni var būt sarežģīti, tomēr būtisks nosacījums ir samērā ātra un veselīga pagatavošana. Šādam nosacījumam bieži vien ir nepieciešami svaigi produkti, augsta temperatūra un eļļa, kas nezaudē savas uzturvērtības pie šīs augstās temperatūras. Izrādās, rapšu eļļa ir viena no retajām eļļām, kam ir augsts «dūmu punkts» jeb sadegšanas temperatūra, un ir piemērota šādai gatavošanai. Savukārt ēdiens, kas gatavots ātri un augstā temperatūrā, saglabās tekstūru un produktu dabīgo garšu.

Ierasts būs skats Taizemē, kā uz ielas lielās vok pannās rapšu eļļā tiek fritēti dažāda izmēra tārpi un dažādu formu kukaiņi, pēc tam apkaisīti ar garšvielām vai iemaisīti mērcē un pasniegti kā uzkoda. Šī visticamāk būs eksotiskākā no uzkodām, taču populārākā noteikti ir pavasara rullīši (spring rolls) – eļļā fritēti mīklas rullīši, pildīti ar dārzeņiem.

Atšķirībā no uzkodām, kas tiek fritētas, pamatēdienu sastāvdaļas bieži tiek tikai apceptas rapšu eļļā, kā piemēram, cūkgaļa, vistas vai liellopa gaļa priekš nūdeļu ēdieniem (Pad Thai) vai tīģergarneles pikantiem salātiem, vai dārzeņu un garšaugu izlases priekš dažādajiem karijiem.

FOTO: depositphotos.com

Pad Thai ar garnelēm

Sastāvdaļas:

  • 230 g plakano nūdeļu
  • 230 g tīrītu lielo garneļu
  • 1 glāze svaigu pupiņu dzinumu
  • 3 ēd. karotes rapšu eļļas
  • 3 ēd. karotes smalki sakapāta bazilika
  • 2 ēd. karotes tumši brūnā cukura
  • 2 ēd. karotes sojas mērces
  • 1 1/2 ēd. karotes zivju mērces
  • 1 1/2 ēd. karotes svaigas laima sulas
  • 1 ēd. karote Siracha vai čili – ķiploka mērces
  • Neliela bunte lociņu
  • 5 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
  • 1/4 sasmalcinātu, grauzdētu riekstu
  • Pagatavošana:

    • Pagatavo nūdeles, atbilstoši norādījumiem, notecina.
    • Kamēr vārās ūdens, nelielā bļodā sajauc cukuru, sojas mērci, zivju mērci, laima sulu un Siracha mērci.
    • Uzsilda lielu vok pannu līdz vidējam karstumam, pievieno rapšu eļļu un uzkarsē. Pievieno sīpolus, garneles un ķiploku. Maisot cep 2 minūtes vai, līdz garneles ir gandrīz gatavas. Pievieno sagatavotās nūdeles un visu samaisa. Tad iemaisa mērci , gatavo 1 minūti, cītīgi maisot.
    • Gatavās nūdeles kārto uz šķīvjiem, pa virsu liekot pupiņu dīgstus, riekstus un baziliku.