Ķīniešu virtuve, šķiet, visā pasaulē ir izplatīta visplašāk. Teju vai katrā pilsētā var atrast vismaz vienu ķīniešu restorānu, un nākas atzīt, ka ir brīži, kad ļoti ļoti gribas nobaudīt kādu no šiem ēdieniem. Īpaši tagad, kad laiks kļuvis aukstāks un organismam vairs nepietiek ar lielu salātbļodu, bet tā vien gribas kaut ko nopietnāku.

Vai esat mēģinājusi kaut ko ķīniešu ēdieniem pagatavot mājās? Maldāties, ja uzskatāt, ka tas būs ļoti sarežģīti. Te būs 5 diezgan vienkāršas ēdienu receptes, kas jums ļaus nobaudīt eksotisku maltīti, pat neizejot no mājām. Noteikti uzaiciniet arī draugu pulciņu un padariet to visu par patīkamu un atraktīvu pasākumu. Kopīgi darboties virtuvē taču ir daudz jaukāk!

Cūkgaļa Pekinas gaumē

FOTO: 123rf.com

Jums vajadzēs:

  • 500 g cūkas muguras gabala,
  • 100 ml rapšu eļļas cepšanai,
  • 1 ēdamkaroti sezama sēklu.
  • Marinādei:

    • 1 olu,
    • 1 ēdamkaroti kukurūzas cietes,
    • ½ tējkaroti rīsu vīna,
    • ½ tējkaroti sāls.
    • Mērcei:

      • 1,5 ēdamkarotes tomātu mērces,
      • ½ ēdamkaroti plūmju ievārījuma,
      • ½ ēdamkaroti čili mērces,
      • ¼ tējkaroti Hoisin mērces,
      • 1 ēdamkaroti Vusteras mērces,
      • 1,5 ēdamkarotes balzāmetiķa,
      • 1,5 ēdamkarotes cukura,
      • šķipsniņu ķīniešu piecu garšvielu maisījuma,
      • 2 ēdamkarotes ūdens.
      • Pagatavošana:

        Cūkas mugurdaļas gabalu pārgrieziet uz pusēm gareniski un tad šķērsām muskuļu šķiedrām sagrieziet sloksnītēs. Bļodā sajauciet marinādes sastāvdaļas un salieciet tur gaļu. Labi ierīvējiet un atstājiet marinēties vismaz uz pusstundu.

        Otrā bļodā jauciet mērci. Sastāvdaļu daudzumu varat mainīt atkarībā no tā, cik intensīvu garšu gribat panākt.

        Wok pannā sakarsējiet rafinētu rapšu eļļu. Kad eļļa uzvārīsies, lieciet pannā cūkgaļu un cepiet aptuveni 5 minūtes, kamēr gaļa kļūs kraukšķīga un tīkami brūna. Izvelciet gaļu no pannas, noteciniet un salieciet uz papīra dvieļiem, lai nosūcas liekās taukvielas.

        Mērci uzkarsējiet līdz vārīšanai, salieciet tajā gaļu un maisiet, kamēr mērce pārklās visus gabaliņus. Pārlieciet šķīvī, apkaisiet ar sezama sēkliņām un pasniedziet galdā ar irdeni savārītiem rīsiem.

        Vistas gaļas pelmeņi

        FOTO: 123rf.com

        Jums vajadzēs:

        • 500 g maltas vistas gaļas,
        • 100 g garneļu,
        • 1 sīpolu ar visiem lokiem,
        • ½ tējkaroti kukurūzas cietes,
        • ¼ tējkaroti sāls,
        • 1 tējkaroti zivju mērces,
        • ½ tējkaroti sezama eļļas,
        • šķipsniņu maltu balto piparu,
        • 12 gabaliņu «Wonton» mīklas,
        • ūdeni,
        • rafinētu rapšu eļļu cepšanai.
        • Mērcei:

          • 3 ēdamkarotes saldās čili mērces,
          • 2 ēdamkarotes citrona sulas,
          • šķipsniņu koriandra lapiņu,
          • šķipsniņu sezama sēklu.
          • Pagatavošana:

            Bļodā sajauciet maltu vistas gaļu ar sasmalcinātām garnelēm, sagrieztu sīpolu un kukurūzas cieti. Pievienojiet sāli, zivju mērci, sezama eļļu un baltos piparus. Labi samīciet un atlieciet maliņā.

            Uz mīklas gabaliņa lieciet pa karotītei pildījuma un ar pirkstiem izveidojiet sainīti. Lai mīkla labāk saliptu, pirkstus saslapiniet.

            Citus padomus, kā vēl skaisti izveidot «Wonton» pelmeņus, atradīsietšeit.

            Izveidotos pelmeņus uz dažām minūtēm lieciet krietni uzkarsētā rapšu eļļā, līdz tie kļūst skaisti brūni.

            Liellopa gaļa ar ingveru un sezamu

            FOTO: 123rf.com

            Jums vajadzēs:

            • 500 g liellopa muguras gabala,
            • sāli un svaigi maltus melnos piparus pēc garšas,
            • 3 ēdamkarotes kukurūzas cietes,
            • 2 tējkarotes un 1 ēdamkaroti rapšu eļļas (atsevišķi),
            • 400 g zaļo pākšu pupiņu,
            • 2 saldās paprikas,
            • 3 daiviņas ķiploka,
            • gabaliņu ingvera saknes,
            • ¼ glāzi sojas mērces,
            • 1 ēdamkaroti rīsu vīna etiķa,
            • 3 ēdamkarotes cukura,
            • 2 sīpolus ar visiem lokiem,
            • 1 ēdamkaroti sezama sēklu.
            • Pagatavošana:

              Liellopa gaļu sagrieziet plānās sloksnītēs un nosusiniet papīra dvielī. Gaļu salieciet bļodā un labi ierīvējiet ar sāli un pipariem, tad kārtīgi apviļājiet kukurūzas cietē no visām pusēm.

              Lielā pannā uz vidēji karstas uguns uzkarsējiet 2 tējkarotes rafinētas rapšu eļļas un vienu minūti apcepiet pākšu pupiņas un sloksnītēs sagrieztu saldo papriku. Pielejiet 2 ēdamkarotes ūdens un vēl minūti pasautējiet. Izņemiet pupiņas un nolieciet maliņā.

              Pannu izslaukiet sausu un labi nokarsējiet uz lielas uguns 1 ēdamkaroti rafinētas rapšu eļļas. Kad eļļa uzkarsusi, saberiet pannā gaļu. Cepiet aptuveni 2–3 minūtes. Samaziniet karstumu līdz vidējam un pievienojiet sasmalcinātu ķiploku un ingveru, cukuru, pievienojiet etiķi un sojas mērci. Strauji maisiet, lai garšvielas labi savilktos gaļā. Pielieciet pupiņas un papriku, apkaisiet ar sasmalcinātiem sīpollokiem un sezama sēklām un lieciet galdā karstu.

              Vista ķīniešu gaumē ar sezamu

              FOTO: 123rf.com

              Jums vajadzēs:

              • 3–4 vistas krūtiņas filejas gabalus,
              • sāli un maltus melnos piparus pēc garšas,
              • 1,5 ēdamkarotes kukurūzas cietes,
              • 3 olas,
              • ¼ glāzi rapšu eļļas,
              • 1 glāzi cukura,
              • ¼ glāzi baltvīna etiķa,
              • ¼ glāzi ābolu etiķa,
              • 4 ēdamkarotes tomātu mērces,
              • 1 ēdamkaroti sojas mērces,
              • 1 tējkaroti ķiploku sāls.
              • Pagatavošana:

                Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

                Vistas gaļu sagrieziet kumosa lieluma gabaliņos un ierīvējiet ar sāli un pipariem.

                Vienā bļodā sakuliet olas, otrā saberiet cieti.

                Vistas gaļu vispirms apviļājiet cietē, lai tā būtu pilnībā pārklāta, un tad – sakultajā olā.

                Pannā uzkarsējiet rafinētu rapšu eļļu un vidējā karstumā apbrūniniet vistas gabaliņus.

                Tad pārlieciet tos cepešpannā.

                Bļodā sajauciet cukuru ar tomātu mērci, ābolu un baltvīna etiķi, sojas mērci un ķiploku sāli, šo maisījumu pārlejiet vistai, lieciet pannu cepeškrāsnī un cepiet 1 stundu, ik pa 15 minūtēm apgrozot gaļu, lai mērce to pārklātu. Pasniedziet galdā ar rīsiem.

                Ingvera garneles

                Jums vajadzēs:

                • 1 glāzi jasmīnu rīsu,
                • 500 g notīrītu garneļu,
                • 1 tējkaroti sezama eļļas,
                • gabaliņu ingvera,
                • 1 ēdamkaroti rapšu eļļas,
                • 2 daiviņas ķiploka,
                • 2 ēdamkarotes medus,
                • 3 ēdamkarotes sojas mērces,
                • ½ tējkaroti svaigi maltu melno piparu,
                • 2 saujas sagrieztu sīpolloku.
                • Pagatavošana:

                  Rīsus vāriet lielā katlā, ūdenim pievienojot tējkaroti smalki sarīvēta ingvera.

                  Sakarsējiet pannu ar rafinētu rapšu eļļu, ķiploku un ingveru uz vidēji karstas uguns, cepiet apmēram minūti. Pievienojiet medu un sojas mērci, pieberiet piparus. Atstājiet vārīties uz nelielas uguns aptuveni 10 minūtes, kamēr mērce būs viegli karamelizējusies.

                  Palieliniet karstumu un saberiet pannā garneles. Cepiet aptuveni 3–4 minūtes.

                  Rīsiem pieberiet daļu sasmalcināto lociņu, pielejiet sezama eļļu un izmaisiet. Pasniedziet galdā ar garnelēm, pārkaisot tām atlikušos lociņus.

                  Lai labi garšo!