Vai uzskatāt, ka īsti garšīgus konditorejas izstrādājumus var izcept tikai ar sviestu? Maldāties. Mēdz teikt tā – neviens nav neaizvietojams, lai gan ikviens ir unikāls. Tātad – ar ko iespējams aizstāt sviestu?

Savulaik šim nolūkam visai sekmīgi tika lietots margarīns, kamēr noskaidrojās, ka no veselības viedokļa šī nav gluži tā labākā izvēle. Citzemju receptēs ar sviestu jau diezgan sen sekmīgi sacenšas eļļa. Izmēģinot šīs receptes, varam droši apgalvot, ka tāda izvēle nebūt nav sliktāka – jo vairāk tāpēc, ka eļļa cepumam piešķir īpaši patīkamu, mīkstu tekstūru.

Bet kādu eļļu tad izvēlēties? Visai iecienītā olīveļļa savas izteiktās garšas dēļ diez ko nederēs tortei vai kūkai, turklāt tai ir zemāka degšanas temperatūra. Toties rafinēta rapšu eļļa te var būt īsti vietā, jo tai nav nedz stipras smaržas, nedz garšas un tā labi panes augstu cepšanas temperatūru.

Tā nu iesakām jums izmēģināt dažas receptes, kas pilnīgi noteikti spēs ierindoties jūsu iecienītāko našķu sarakstā.

Perfekts šokolādes kēkss

FOTO: 123rf.com

Sulīgs šokolādes gardums, kas gluži vai pats kūst mutē. Šim kēksam ir divi galvenie noslēpumi – sulīgumu tam piešķir cukīni, bet zīdainu tekstūru – sviesta vietā lietotā rapšu eļļa. Ja raizējaties, ka jūsu ģimenē ne visiem garšo cukīni, varat neuztraukties, bet vienkārši turēt mēli aiz zobiem. Nogaršojuši šo kēksu, pat paši izvēlīgākie neko nenojautīs, bet pirkstiņus vien aplaizīs un prasīs vēl kādu gabaliņu. Tas ir pārbaudīts un pierādīts!

Jums vajadzēs:

  • 2 olas,
  • 200 g cukura,
  • 10 g vanilīna cukura,
  • 125 ml rapšu eļļas,
  • 150 g miltu,
  • 50 g kakao pulvera,
  • strīķētu karotīti cepamā pulvera,
  • 1 tāfelīti melnās šokolādes,
  • 250 g cukinī,
  • šķipsniņu sāls.
  • Pagatavošana:

    Olas saputojiet ar cukuru un vanilīna cukuru baltā masā, līdz vairs nav jūtami cukura kristāliņi. Pieberiet sāli, cepamo pulveri, kakao un miltus, pielejiet rapšu eļļu un labi izmaisiet. Cukīni sarīvējiet uz rupjās rīves vai sasmalciniet tievos salmiņos, saberiet mīklā un labi izmaisiet. Pieberiet sīki sadrupinātu melno šokolādi. Izmaisiet.

    Kēksa formu iesmērējiet ar rapšu eļļu, iekaisiet miltus un iekratiet mīklu. Cepiet cepeškrāsnī 170 grādu karstumā aptuveni stundu. Lai pārliecinātos, vai kēkss izcepies, ieduriet tajā koka skaliņu. Lai labi garšo!

    Garda burkānkūka

    FOTO: 123rf.com

    Jums vajadzēs:

    • 300 g miltu,
    • 2 strīķētas tējkarotes cepamā pulvera,
    • 150 g brūnā cukura,
    • 5 olas,
    • 75 ml rapšu eļļas,
    • 350 g sarīvētu burkānu,
    • 200 g Filadelfijas siera,
    • 2 ēdamkarotes pūdercukura,
    • 1 ēdamkaroti citrona sulas,
    • 1 citrona miziņu rotāšanai.
    • Pagatavošana:

      Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Bļodā sajauciet miltus, cukuru un cepamo pulveri. Otrā bļodā saputojiet olas ar rapšu eļļu līdz krēmīgai konsistencei. Pamazām maisot, olu masai pieberiet miltu maisījumu. Pielieciet rīvētos burkānus un labi izmaisiet. Kūku cepiet aptuveni 45 minūtes. Atdzesējiet uz restītēm.

      Kamēr kūka dziest, pagatavojiet krēmu rotāšanai. Bļodā sajauciet Filadelfijas sieru ar pūdercukuru un citrona sulu. Atdzisušo kūku pārziediet ar šo krēmu un rotājiet ar citrona miziņas skaidiņām. Labu ēstgribu!

      Veselīgāki, mājās gatavoti graudu batoniņi

      FOTO: 123rf.com

      Jums vajadzēs:

      • 200 g auzu pārslu,
      • 120 ml rapšu eļļas,
      • 7 ēdamkarotes medus,
      • 110 g žāvētu aprikožu,
      • 25 g ķirbju sēklu,
      • 110 g sasmalcinātu pekanriekstu,
      • 50 g mandeļu skaidiņu.
      • Pagatavošana:

        Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Katliņā ielejiet rapšu eļļu un pievienojiet medu. Nepārtraukti maisot, karsējiet uz nelielas uguns, līdz medus izkusis un masa kļuvusi viendabīga. Noņemiet katliņu no plīts un pieberiet auzu pārslas, ķirbju sēklas, riekstus un žāvētas aprikozes. Labi izmaisiet. Pannu izklājiet ar cepamo papīru un iesmērējiet ar rapšu eļļu. Iekratiet sajaukto masu un, ar rokām stipri spiežot, veidojiet plakanu plāceni. Kad virsma puslīdz gluda un saspiesta, lieciet pannu cepeškrāsnī. Cepiet aptuveni 25 minūtes, līdz graudu plācenis kļūst skaisti zeltains. Izceptu sagrieziet šaurās sloksnītēs un nolieciet aukstumā. Kad našķis būs sastindzis un to varēs ērti paņemt, lieciet galdā - patiks ne tikai veselīga uztura cienītājiem vien!

        Aveņu un ābolu drupačkūka

        FOTO: 123rf.com

        Rudens ir brīnišķīgs gadalaiks, kad var atēsties vēlās avenes, cik vien tīk, un našķēties ar ābolkūkām. Iesakām jaunu recepti jūsu mīļāko gardumu kolekcijai!

        Jums vajadzēs:

        • 70 g miltu,
        • 120 g valriekstu,
        • 100 g samaltu mandeļu,
        • 1 tējkaroti malta kanēļa,
        • 1 tējkaroti cepamā pulvera,
        • 1 tējkaroti sodas,
        • šķipsniņu sāls,
        • 3 ēdamkarotes ūdens,
        • 80 g kļavu sīrupa,
        • 50 ml rapšu eļļas,
        • 10 g vanilīna cukura,
        • 2 lielus ābolus,
        • 250 g aveņu.
        • Ābolu biezenim:

          • 750 – 800 g ābolu.
          • Pasniegšanai:

            • Maltu kanēli
            • 250 g dabiska jogurta.
            • Pagatavošana:

              Cepeškrāsni sakarsējiet līdz 180 grādu temperatūrai. Ābolus pārgrieziet četrās daļās un uz pannas lieciet cepeškrāsnī. Cepiet 20-30 minūtes, līdz āboli mīksti. Tad sablenderējiet biezenī. Cepeškrāsns temperatūru samaziniet līdz 170 grādiem, uz pannas saberiet riekstus un apcepiet 5-8 minūtes. Nosveriet 80 g valriekstu un sasmalciniet, pārējos atlieciet maliņā. Maltas linsēklas iejauciet ūdenī un uz 15 minūtēm atstājiet uzbriedināt.

              Lielā bļodā sajauciet sasmalcinātus valriekstus un mandeles, miltus, kanēli, cepamo pulveri un sodu, sāli, vanilīna cukuru un citrona miziņu. Vidū ietaisiet bedrīti un tur saberiet linsēklas, pielejiet kļavu sīrupu, rapšu eļļu, pielieciet ābolu biezeni. Visu labi sajauciet, kamēr iegūsiet drupačas. Pusi šā maisījuma saberiet uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Virsū uzberiet šķēlītēs sagrieztus ābolus, tad avenes un visbeidzot – atlikušās drupačas. Pārkaisiet ar nesasmalcinātajiem valriekstiem, viegli iespiežot tos mīklā, lai cepot neapdegtu. Cepiet aptuveni 30 minūtes 160 grādu karstumā.

              Šī kūka vislabāk garšo silta. Pasniedziet ar dabisko jogurtu un kanēli.

              Omulīgam vakaram pie tējas vai garšīgām brīvdienu brokastīm kopā ar glāzi piena tā būs brīnišķīga izvēle!